آئینهای چند هزار ساله مردم نقاط مختلف افغانستان در نوروز ...
در کابل، نوروز از بزرگترین اعیاد مردمی در افغانستان به شمار میرود که تجلیل از آن در نقاط مختلف این کشور سابقه چند هزار ساله با آئینهای خاص خود را دارد.
جشن نوروز در هرات
هرات از ولایتهای غربی افغانستان است که از نوروز در آن به صورت ویژهای استقبال میشود.
جشن روز اول عید (جشن دهقان) در هرات
مردم در ولایت هرات روز اول نوروز و 12 روز بعد از آن را جشن میگیرند و در روز سیزدهم که به "سیزده به در" مشهور است با رفتن به تفریحگاهها، پارکها، دشتهای سرسبز و دامنه کوهها در کنار خانوادههای خود ایام را به شادی و نشاط سپری میکنند.
لالهزارهای زیبای "شادیان" در هرات
گلگشتهای سیزده نوروز از سنتهای باستانی و دیرینهای است که در بیشتر نقاط افغانستان به ویژه در ولایت هرات گرامی داشته میشود.
"احمد راشد" یکی از نویسندگان ولایت هرات در این زمینه، گفت: ساکنان ولایت هرات نوروز و گلگشت سیزده نوروز را در تفریحگاهها و پارکهایی چون "تخت ظفر"، "ملت"، "ارغوان"، "ترقی"، "شیدایی"، "میر داوود" و "کازرگاه" میگذرانند.
جشن گل ارغوان در هرات
هر چند در افغانستان تنها روز اول سال تعطیل است، اما در هرات مردم تا 13روز فعالیتهای تجاری و کسب و کار خود را تعطیل میکنند تا روزهای آغازین سال را در کنار خانواده خود به سر ببرند.
خانه تکانی، تهیه لباس نو، پخت کلوچه، پخت سمنو، تهیه هفت میوه و آماده کردن سفره هفت سین از سنتهایی است که مردم هرات در روزهای نوروز آنها را اجرا میکنند.
در هرات هم مانند سایر ولایتهای افغانستان در شب نوروز مردم تلاش میکنند، غذاهایی متفاوت در مقایسه با دیگر روزهای سال تهیه کنند، "سبزی اسفناج"، گوشت مرغ با پلو و ماهی غذاهایی هستند که مردم هرات در شب نوروز آنها را تهیه میکنند.
هفت میوه افغانستان خوراکی نوروزی اکثر افغانها
جوشاندن تخم مرغ و انجام بازی تخم مرغ جنگی از تفریحات مورد علاقه مردم و جوانان در تمام ولایتهای این کشور از جمله هرات است که در ایام نوروز رونق ویژهای دارد.
جشن نوروز در "بامیان"
در ولایتهای مرکزی افغانستان تجلیل از نوروز بیشتر جنبه مذهبی دارد و مردم مرکز افغانستان از جمله ولایتهای بامیان و "دایکندی" برای استقبال از بهار مراسم ویژهای به نام "کمپیرک" برگزار میکنند.
جشن نوروز در منطقه یکاولنگ بامیان
مردم هزارهجات معتقدند، هنگامی که اولین قطرات باران به زمین فرود میآیند و با برخورد ابرها رعد و برق شکل میگیرد، بهار آغاز شده و سال نو آغاز میشود.
در مناطق مرکزی افغانستان در آستانه فصل بهار مردم تا نیمههای شب بیدار مینشینند و بزرگسالان برای بچهها و جوانان قصههایی از داستان "کمپیرک" را بیان میکنند.
"کمپیرک" (حاجی نوروز) افغانها، لشکر زمستان را مغلوب میکند
در ولایتهای مرکزی افغانستان به ویژه در ولایت بامیان و دایکندی، نوروز با به راه افتادن کاروان "کمپیرک" (حاجی فیروز افغانها) در روستاهای این مناطق برگزار میشود.
کمپیرک نمادی از قدرت طبیعت و نیکوکاری است، او مردی است که با لباس رنگین همراه با کاروانی از خدم و حشم و فرزندانش به راه میافتد و "لشکر زمستان" را به زانو در میآورد.
جشن نوروز در منطقه "یکاولنگ" بامیان
کمپیرک از مردم پول جمع میکند و در پایان این پولها را در بین افراد نیازمند توزیع میکند.
شخصیت کمپیرک با زبان فصیح کتابی به سبک "تاریخ بیهقی" صحبت میکند و در زبان گفتاری خود از شعر هم استفاده میکند.
ریش دراز، کلاه بلند و تسبیح کمپیرک از ویژگیهای اصلی این شخصیت نوروزی افغان است.
جشن نوروز "قندهار"
اهالی شهر قندهار، مراسم جشن نوروز را در "خرقه شریف" (محل نگهداری لباس رسول اکرم (ص)) برگزار میکنند.
برگزاری این مراسم در شهر قندهار با خواندن دعا و آرزوی خیر و برکت برای همه مردم همراه است.
مردم قندهار پس از تحویل سال، سال جدید را به یکدیگر تبریک میگویند و به منطقه "چهل زینه (راه پله)" و سایر اماکن مقدس و دیدنی شهر میروند.
چهل زینه قندهار
قندهاریها روزهای اول سال را با جشن و شادمانی سپری میکنند.
جشن نوروز در غزنی
مردم ولایت غزنی، مراسم جشن نوروز را در مزار "حکیم سنایی غزنوی" برگزار میکنند.
آرامگاه سنایی غزنوی در غزنی
در این منطقه از افغانستان، سال نو ابتدا با خواندن دعا و آرزوی سعادت و موفقیت و ایجاد صلح و امنیت برای مردم افغانستان و جهان از درگاه خداوند متعال آغاز میشود.
منبع: فارس