سفارش تبلیغ
صبا ویژن

راه کمال

صفحه خانگی پارسی یار درباره

«صیغه و چرایی آن».....

 
به گزارش اول نیوز حجت الاسلام مرتضی چیت‌سازیان در گفت‌گو با ایسنا، در این رابطه گفت: متعه همان ازدواج موقت یا منقطع است که هم آیه شریفه قرآن و هم روایات بر آن دلالت می‌کند. به طور مثال در آیه 24 سوره نساء آمده است «فما استمتعتم به منهن فآتوهن اجورهن فریضه و لاجناح علیکم فیما تراضیتم به من بعد الفریضه ان الله کان علیما حکیما» و زنانی که متعه کرده‌اید مهرشان را به عنوان فریضه‌ای به آنان بدهید و بر شما گناهی نیست که پس از مقرر با یکدیگر توافق کنید، مسلما خداوند دانای حکیم است.



وی با بیان اینکه مفسرین شیعه و سنی نوعا قائل به این هستند که این آیه راجع به متعه است، یادآور شد: مساله‌ای که وجود دارد این است که برخی قائل شده‌اندکه این آیه نسخ شده ولی شیعه نسخ شدن این آیه را قبول ندارد.



این حقوقدان ادامه داد: متعه هم در زمان پیغمبر اسلام و هم در زمان خلیفه اول و دوم بوده است. اما خیلفه دوم آن را نهی کرد و گفت «متعتان محللتان و زمن رسول الله انا احرمهما و اعاقب علیهما» یعنی دو متعه در زمان پیغمبر وجود داشته است؛ یکی متعه الحج و دیگری متعه النساء. من اینها را حرام کردم و هر کس هم آنها را انجام دهد مجازات خواهد شد. البته این عمل خلیفه اجتهاد در مقابل نص است.




چیت سازیان خاطرنشان کرد: اهل تسنن دلیل دیگری هم می‌آورند و آن این است که می‌گویند پیغمبر (ص) در جنگ خیبر هم متعه و هم حمار اهلی را نهی کرده است که این مساله را هم علمای شیعه رد می‌کنند و قبول ندارند.



وی تصریح کرد: به طور کلی ادله‌ای که مقابل با مشروعیت متعه است قابل قبول نیست و متعه امری است که هم در قرآن کریم آمده و هم در روایات معصومین (ع) به آن اشاره شده است.



این استاد دانشگاه اظهار کرد: عقد متعه طلاق ندارد، ارث ندارد، زمان آن دست طرفین است و در آن تعیین مهریه حتما لازم است. در عقد متعه دو چیز لازم است یکی مهریه و دیگری زمان و این دو حتما باید تعیین شوند.



وی گفت: اهل تسنن اخیرا نکاحی انجام می‌دهند که شبیه متعه است گرچه متعه نیست و به آن نکاح "مسیار" می‌گویند. نکاح "مسیار" طلاق هم دارد اما با شرایطی که طرفین می‌گذارند مشابه متعه است. این نکاح مانند متعه نیست که با انقضاء یا بذل مدت پایان یابد.



این استاد دانشگاه در رابطه با جایگاه متعه در جامعه امروزی نیز گفت: متعه مثل بقیه احکام اسلامی است و جایگاه خاص خودش را دارد. گرچه متعه در زمان اضطرار مناسب است. یعنی ممکن است زن یا مردی شرایط ازدواج دایم را ندارند و به سوی متعه می‌روند اما در مورد جوان‌هایی که مجرد هستند طبیعی است که سنت پیغمبر ازدواج دایم است.



وی با بیان اینکه ما نمی‌توانیم با متعه مخالفت کنیم، گفت: متعه امر مشروعی است و همان‌طور که گفته شد آیه قرآن، احادیث نبوی و حادیث معصومین (ع) بر مشروعیت آن دلالت می‌کند. مخالفت و موافقت با متعه حتما در زمینه ترویج آن است یعنی بعضی‌ها مخالف ترویج متعه‌ و برخی موافق ترویج آن هستند اما ما نمی‌توانیم در برابر احکام الهی موضع‌گیری کنیم زیرا موضع‌گیری درست نیست بلکه باید متناسب با جامعه و زمان ببینیم که فرد و جامعه چه نیازی دارد و مقتضیات جامعه را در نظر بگیریم.



این حقوقدان با بیان اینکه برخی معتقدند متعه مربوط به زمان جنگ است که مردها به همسرانشان دسترسی ندارند،گفت: ما باید به طور کلی نگاه کنیم که آیا یک مرد توانایی دارد چند همسر داشته باشد و دیگران را سرپرستی کند.



وی ادامه داد: این مسائل به تناسب افراد فرق می‌کند و این درست نیست که ما بگوییم طرفداران متعه و مخالفین آن چه می‌گویند زیرا طرفدار و مخالف در این زمینه معنایی ندارد بلکه باید قضیه را به دور از حب و بغض و بعضی از این مسایل در نظر گرفت؛ یعنی اسلام متعه را تشریح کرده است، حلال و قانونی است اگرچه افراد باید ببینند آیا موقعیت انجام آن را دارند یا خیر.



این استاد دانشگاه در باره الزامی کردن ثبت نکاح موقت در سه صورت از سوی مجلس، گفت: وقتی مجلس قانونی را تصویب و شورای نگهبان هم آن را تایید کرد طبیعی است که این قانون لازم‌الاجرا است و این مصوبه مجلس هم به این معنا نیست که مقابل حکم متعه بایستد بلکه در واقع مجلس خواسته است متعه را قانونمند کند که رها نباشد. این قانونمند کردن متعه از سوی مجلس معارضه‌ای با حکم شرعی و قانونی متعه ندارد.