سفارش تبلیغ
صبا ویژن

راه کمال

صفحه خانگی پارسی یار درباره

پدیده ابرماه در سراسر جهان..............

 

گروه گوناگون
پدیده ابرماه در سراسر جهان وقتی ماه در حالت بدر به نزدیک ترین فاصله خود از زمین می‌رسد و درخشان تر و بزرگتر از همیشه دیده می‌شود،

ماه

افروختگی یا ابَرماه (سوپرمون) روی می‌دهد. این اتفاق در هر 412 روز یکبار پیش می‌آید.

گروه گوناگون

گروه گوناگون

گروه گوناگون

گروه گوناگون

گروه گوناگون

گروه گوناگون

گروه گوناگون

گروه گوناگون

گروه گوناگون

گروه گوناگون

گروه گوناگون

گروه گوناگون

گروه گوناگون

گروه گوناگون

گروه گوناگون

گروه گوناگون

گروه گوناگون

گروه گوناگون

گروه گوناگون

گروه گوناگون

گروه گوناگون

گروه گوناگون

گروه گوناگون

گروه گوناگون

گروه گوناگون

گروه گوناگون

گروه گوناگون

گروه گوناگون

گروه گوناگون

گروه گوناگون

گروه گوناگون


رمانم در معرفی شیعیان در لیست سیاه اروپا قرار گرفت ........

محمد طعان رمان‌نویس لبنانی با بیان اینکه حق ادبی مقاومت در جهان اسلام و عرب ادا نشده، گفت: به خاطر رمان «سید بغداد» که به معرفی اسلام و شیعه حقیقی می‌پردازد من را در لیست سیاه آمریکا و اروپا قرار دادند.

رمانم در معرفی شیعیان در لیست سیاه اروپا قرار گرفت

به گزارش  فارس، دکتر محمد طعان در سال 1941 در شهر صور لبنان به دنیا آمد و ابتدا در فرانسه پزشکی خواند و در رشته جراحی تخصص گرفت.

وی که در مراکش و نیجریه نیز زندگی کرده نویسنده رمان «سید بغداد» است که چاپ دوم آن اخیرا توسط «انتشارات خرسندی» منتشر شده است.

طعان همه آثار خود را به زبان فرانسه نوشته و پیش از این آثاری «بادام زمینی»(1997)، «نوستالژی»(1999)، «تابستان دکتر جراح»(2001)، «خواجه»(2003)، «بهمن»(2004) و «زیارت وجده»(2010) داشته است.

وی در سفر اخیر خود به تهران در خبرگزاری فارس حاضر شد و به سوالات درباره کتاب مشهورش با عنوان «سید بغداد» و ادبیات مقاومت و روابط ادبی و هنری ایران و جهان عرب و لبنان پاسخ گفت.

 

 

* سناریستی بودم که به عرصه رمان‌نویسی وارد شدم

محمد طعان درباره مسیر ادبی خود و نحوه شروع به کار در این عرصه گفت: چون خانواده من در آفریقا زندگی می‌کردند در جریان جنگ داخلی لبنان به آفریقا برگشتم و در آنجا زندگی و شروع به نوشتن سناریو کردم.

وی افزود: سال 1993 میلادی در جشنواره‌ای در بورکینافاسو شرکت کردم و آنجا با یک کارگردان تونسی آشنا شدم؛ وی سناریوی من را که خواند گفت سناریوی شما باید رمان باشد و 3 سال در این زمینه فکر کردم و به این نتیجه رسیدم که شاید به عنوان نویسنده موفق شوم لذا و در سال 1996 نخستین رمان خودم را به زبان فرانسوی در فرانسه نوشتم و تاکنون 5 جایزه برای آن دریافت کرده‌ام و از آن سال تاکنون ده عدد رمان نوشتم و یکی دیگر از جوایزی که گرفتم درباره جنگ لبنان بود و به سینماگران فروخته شده تا به فیلم تبدیل شود.

 

این رمان نویس لبنانی با بیان اینکه روش من در نوشتن کتاب، حالت سناریوی سینمایی دارد تصریح کرد: مسیر رمان‌نویسی من ادامه داشت تا به داستان «سید بغداد» رسیدم که تحولی در مسیر نویسندگی من بود و احساس کردم این کار یک کار عبادی است که تأثیر زیادی در زندگی من و در میان شیعیان و شناختن شیعیان دارد.

 

وی افزود: علت این حس در من که نوشتن این رمان کاری عبادی است این بود که وقتی که این کتاب را می‌نوشتم هیچ احساس خستگی نکردم و هر کس آن را خوانده آن را شگفت‌انگیز خوانده و بعد از 7 سال از انتشار این کتاب به این نتیجه رسیدم که باقی عمر خودم را باید به این کتاب اختصاص دهم چون دیدم هر کس این کتاب را می‌خواند سر نخی از تشیع دستش رسید و سؤالات بیشتر درباره شیعه می‌پرسد.

 

* به خاطر «سید بغداد» من را در لیست سیاه آمریکا و اروپا قرار دادند

طعان ادامه داد: در آمریکا و اروپا با این کتاب بسیار مقابله کردند و اسم من را در لیست سیاه گذاشتند برای همین مجبور شدم برای کتابی که قرار است از من قبل از پایان سال جاری میلادی چاپ شود با اسم مستعار کار کنم.

 

محد طعان در ادامه این گفت‌وگو به انگیزه‌ها و علل نگارش رمان «سید بغداد» اشاره کرد و گفت: موقعی که چیزی می‌خواهم بنویسم حتما باید انگیزه درونی داشته باشم؛ من هنگامی که سال 2003 نماینده عراق در سازمان ملل را دیدم که گریه می‌کرد و می‌گفت ملت من را نکشید و در مقابل او وزیر خارجه آمریکا نشسته بود و با خودکار خودش بازی می‌کرد و اهمیتی نمی‌داد و متاثر شدم چرا که در یک طرف ظلم و در یک طرف مظلوم را می‌دیدم لذا تصمیم گرفتم درباره عراق بنویسم.

 

وی افزود: تصمیم گرفتم از سربازی آمریکایی بنویسم که پدربزرگش در ویتنام کشته شده و قهرمانی جنگی است و پدرش در سومالی کشته شده و این سرباز آمریکایی به دنبال مسیری است که در راه هدفش چون پدرانش کشته شود لذا به این کشور می‌رود اما بعد از دو هفته از سقوط بغداد هنگامی که او و چند سرباز را برای تلفن زدن به خانواده‌شان به فرودگاه می‌برند هنگامی که او منتظر صحبت با مادرش است می‌بیند یکی از دوستانش خیلی ناراحت است و ناگهان تلفن را رها کرده و کمی حرکت می‌کند و با کلت خودکشی کرد.

 

* «سید بغداد» داستان سرباز آمریکایی است که به دروغ بودن جنگ آمریکا در عراق پی می‌برد

این رمان‌نویس لبنانی در ادامه معرفی مقدمه داستان خود، گفت: جیمی(سرباز آمریکایی) مسئول ارسال پیام از عراق به پنتاگون بوده و مسئولش دستور می‌دهد که تلگرامی را با این مضمون ارسال کنید که به خانواده فلان سرباز اعلام کنید که فرزندشان در درگیری با تروریست‌ها کشته شده است؛ جیمی می‌پرسد مگر این فرد کسی نیست که امروز صبح خودکشی کرد؟ آیا واقعیت را به خانواده‌اش نمی‌گوید که دستور می‌شود که آنچه که گفته شده را عمل کنند و این اتفاق باعث می‌شود که این سرباز سعی می‌کند درباره هر پیغامی که می‌فرستد تحقیق کند و واقعیت را دریابد و اینگونه به بسیاری از دروغ‌ها واقف می‌شود.

 

وی افزود: یکی از دروغ‌ها این است که یکی هلی‌کوپتر توسط عراقی‌ها نابود می‌شود اما دستور می‌رسد اعلام کنید این هلی‌کوپتر در برخورد با سیم برق منفجر شده و جیمی ناامید می‌شود و او که آمده تا برای آرمان‌های آمریکایی بمیرد آرزوی خودش را نابود شده می‌بیند و متوجه می‌شود که این جنگ بر مبنای اکاذیب بنیان نهاده شده است تا اینکه او را به یک کمیته پزشکی می‌بردند معاینه می‌کنند و گزارش می‌دهند که او روانی است و باید روی او کار شود و گزارشگر اعلام می‌کند که او شجاع است، دنبال کشته شدن است اما دنبال جنگ عادلانه است.

* معرفی من از اسلام و تشیع در «سید بغداد» خارج از چارچوب تعریف شده از اسلام در غرب بود

طعان ادامه داد: در اینجا من فکر کردم این سرباز آمریکایی چگونه می‌تواند در عراق با شرافت زندگی کند و بمیرد و به من الهام شد که الگوی این فرد باید امام حسین(ع) باشد و زندگی او با زندگی یک عالم دینی گره می‌خورد و به مذهب اهل بیت(ع) پی می‌برد و در نهایت شیعه را می‌پذیرد و سخن «لیتنا کنا معک فافوز فوزا عظیما» را عملی ارائه کند.

 

این رمان‌نویس لبنانی درباره چرایی ممنوعیت در اروپا و آمریکا گفت: ما در شرق این مشکل را داریم که نمی‌دانیم غربی‌ها چگونه فکر می‌کنند؛ امروز و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی هر کتابفروشی در اروپا و غرب 90 درصد کتاب‌‌ها درباره اسلام است که دو نوع است که یا معرفی تاریخ اسلام است و یا خراب کردن جهان اسلام و چهره اسلام که حجم عظیمی از این کتاب‌‌ها را قسم دوم تشکیل می‌دهند.

وی افزود: رمان من وارد این چارچوب نشده است که به اسلام توهین می‌کند و تبلیغ شعاری اسلام نیز نیست و به صورت غیر مستقیم می‌تواند به شهروند غربی نشان دهد که شیعه چیست و چه تفاوتی با اهل تسنن دارد و تاریخ اسلام چی بوده؟ چون کربلا و عاشورا یک سمبل است که می‌تواند اسلام را درست مطرح کند لذا وقتی این رمان از چارچوب معمول غرب درباره اسلام خارج می‌شود، ممنوع می‌شود.

 

 

طعان ادامه داد: این در حالی است که شما می‌بینید داستان یک دختر 7 ساله یمنی که به زور با یک پیرمرد ازدواج کرد بارها در سینماهای غرب مطرح شده چرا که اسلام را مخدوش می‌کند و در حالی که رمان من اجازه پخش نمی‌گیرد اما مباحث تعدد زوجات در اسلام یا اذیت و آزار زنان و پایمال کردن حقوق زنان یا تعصب که ربطی به جوهره اسلام ندارد، تبلیغ می‌شود.

 

اینکه چه شد که رمان «سید بغداد» به فارسی ترجمه شد سوال بعدی بود که از محمد طعان پرسیده شد و وی گفت: بعد از اینکه کتاب را نوشتم و منتشر کردم در پاریس به سفیر ایران و رایزن فرهنگی ایران نشان دادم؛ رایزن فرهنگی ایران تعجب کرد و به من گفت که خیلی جالب است که در فرانسه کتابی درباره اهل بیت(ع) نوشته شده و گفت که ممکن است این کتاب در ایران ترجمه شود و بعد با دوستان در انتشارات خرسندی آشنایم کرد و این کتاب ترجمه شد.

 

* از اینکه کتابم در ایران به چاپ دوم رسیده خوشحالم

وی درباره بازتاب انتشار این کتاب در ایران گفت: بعد از اولین چاپ ترجمه کتاب به ایران آمدم و در نمایشگاه کتاب تهران وقتی ارائه شده بود تاثیر زیادی ندیدم ولی بعدا یک مراسمی بود و مصاحبه‌هایی شد و از انتشارات مطلع شدم که در ایران به چاپ دوم رسیده و این خوشحال کننده است و امیدوارم پس از چاپ دوم بیشتر کتاب مورد توجه قرار بگیرد تا بعد برسیم به اینکه فیلمی سینمایی از آن ساخته شود و مطمئنم این کتاب جایگاه خودش را پیدا نمی‌کند مگر اینکه فیلم شود.

طعان درباره دیدار «محمدرضا شیخی محمدی» مترجم این کتاب نیز گفت: ایمیلی با هم در ارتباط بودم و امیدوارم دو کتاب جدید من را هم ترجمه کند البته در نمایشگاه کتاب وقتی او را دیدم احساس کردم او هم چون من کار روی این کتاب را یک عبادت و کاری تعبدی می‌داند و با دل و احساس ترجمه کرده است.

وی همچنین درباره دو کتابی که قرار است به اسم مستعار منتشر کند، گفت: بعد از اینکه مطمئن شدم که من به اسم خودم نمی‌توانم چیزی منتشر کنم و وقتی ناشر فرانسوی اعلام کرد نمی‌تواند آن را تجدید چاپ کند و با دیگران نیز این را مطرح کردم و آنها هم اعلام کردند که امکان چاپ آن نیست و حتی یک رمان دیگر نوشتم و کسی جرات نشر آن را نکرد مطمئن شدم که در لیست سیاه هستم.

 

* کتاب بعدی‌ام درباره نقش دستگاه‌های اطلاعاتی آمریکا، عربستان سعودی و پاکستان در ایجاد طالبان و القاعده است

وی افزود: بعد از آن یک رمان درباره بن‌لادن و طالبان نوشتم که اسلام ساختگی از کجا شکل گرفت و سلفی‌گری و ... که ساخته غرب است را معرفی کنم لذا یک زن آمریکایی را انتخاب کردم که به جلال آباد می‌آید و مسئول سازمان ملل در امور آوارگان است و تلاش می‌کند در پیشاور پاکستان یک کمپ آوارگان افغانی تاسیس کند و آنجا با نماینده‌ای از آمریکا در مبارزه با مواد مخدر آشنا می‌شود؛ این دو شاهدانی هستند که چگونه اسلامی ساختگی توسط دستگاه‌های اطلاعاتی آمریکا، عربستان سعودی، ISI پاکستان ایجاد شد و چگونه بن‌لادن و ملاعمر ساخته شد و آنها را به حکومت رساندند و چگونه این 3 سازمان اطلاعاتی چهره اسلام را دانسته یا ندانسته خراب کنند.

 

طعان ادامه داد: برخی به من گفته‌اند که تو زندگی‌ات را به خطر انداخته‌ای و من به آنها گفته‌ام الحمدالله که لااقل شهید می‌شوم.

وی همچنین بیان اینکه دو کتاب دیگر دارم که خیلی خوب است سینمایی شود، تصریح کرد: یکی درباره یک یهودی است که آرزو دارد که در اسرائیل زندگی کند اما آنجا متوجه می‌شود که اسرائیل آن ایده‌آل یهودیان نیست و به این نتیجه می‌رسد که باید از اسرائیل فرار کند و برگردد و در این کتاب طرح اینکه اسرائیل کشور موعود یهودی‌ها نیست ارائه شده است.

 

* امت عربی و اسلامی حق ادبی مقاومت اسلامی را ادا نکرد‌ه است

محمد طعان در بخش دیگری از این گفت‌وگو درباره جایگاه مقاومت اسلامی در ادبیات لبنان و جهان عرب، گفت: ادبیات مقاومت به نظرم یک بچه است که دارد آرام آرام بزرگ می‌شود.

وی با اشاره به سری داستان‌های «قلم الرصاص» درباره مقاومت لبنان افزود: به عنوان یک سناریست در این مجموعه از داستان‌ها گنج‌هایی یافتم و الان دارم در این زمینه و با اقتباس از آنها سناریویی می‌نویسم اما در کل امت عربی و اسلامی حق ادبی مقاومت اسلامی را ادا نکرد‌ه است و مسیر طولانی برابر ماست.

محمد طعان درباره میزان اطلاعش از ادبیات فارسی، گفت: من 50 درصد وقت خود را به نوشتن مشغول هستم و 50 درصد آن را به جراحت و امور پزشکی مشغول هستم و تمام هدفم از مطالعات تحقیق درباره کتاب است که قصد دارم بنویسم.

 

وی افزود: کتاب «سید بغداد» درباره عراق است اما من تاکنون اصلا به عراق نرفته‌ام و آنقدر درباره عراق خواندم که توانستم چنین چیزی بنویسم؛ اطلاعاتی که در این کتاب هست باعث شد که علیرغم قسمی که خوردم که من عراق را ندیده‌ام ناشر فرانسوی باور نمی‌کرد و حتی فکر می‌کرد من سرباز آمریکایی را دیده‌ام و با او ملاقات کرده‌ام و این مقدمه را در جواب شما گفتم که بگویم برای کتابی چون «سید بغداد» 70 کتاب خواندم و در پاسخ به سؤال شما باید بگویم در بین کار پزشکی و کار نوشتن دیگر وقتی برای مطالعه ادبیات فارسی یا ادبیات دیگر نداشته‌ام.

 

طعان در عین حال تصریح کرد: معتقدم ایران دارای تمدنی ریشه‌دار است و امروز بهترین فیلم‌های سینمایی در ایران در حال تولید است که می‌توانم به فیلم اصغر فرهادی اشاره کنم که او را دیده‌ام و با او صحبت کردم و با کارگردانان بسیاری از جمله آقای طالب‌زاده صحبت کردم و به سینمای ایران بیش از ادبیات آشنایی دارم.

 

 

* اسلام و ایمان و حس انسانی می‌تواند عامل موفقیت سینمای ایران شود

وی درباره سینمای ایران افزود: به نظرم آنچه سینمای ایران را نسبت به سینمای غرب متفاوت می‌کند این است که یک چیزهای انسانی و عمیق درون آن هست و از یک داستان کوچک یا ساده یک فیلم با ابعاد مختلف انسانی و روحی، اخلاقی ساخته می‌شود.

طعان ادامه داد: در یکی از فیلم‌ها یادم هست دیدم که کبوتری که بالش شکسته توسط بچه‌ای مداوا می‌شود و بهبود می‌یابد و این داستانی ساده است که غربی‌ها به راحتی از آن عبور می‌کنند اما در ایران این اتفاق تبدیل به فیلم سینمایی شده است.

 

وی با بیان اینکه در ایران دو عامل می‌تواند باعث پرواز ایران در آسمان سینما شود، تصرح کرد: اولی، اسلام و ایمان است و دومی، حس انسانی و عاطفی است که مشرق زمین می‌توان آن را عرضه کند ولی غرب نمی‌تواند چنین احساسی را با این ژرفا و عمق داشته باشد.

طعان با ذکر خاطره‌ای افزود: یکی از کسانی که کتاب من را خوانده و مسیحی است می‌گفت من بحث شیعه و سنی را می‌شنیدم اما نمی‌دانستم چیست و الان به نظرم رسیده که حق با شماست؛ او یکبار به من زنگ زد گفت دیروز خیلی دیدم که اسمش «باران» بود و من را تکان داد.

 

* فیلم‌های مربوط به دفاع مقدس ایران را کمتر در لبنان نمایش داده‌اند

این رمان‌نویس لبنانی درباره مکان‌هایی که فیلم‌های ایرانی را دیده، گفت: بیشتر فیلم‌هایی که از ایران دیدم در جشنواره‌های خارجی بوده و همچنین من در رایزنی فرهنگی ایران در بیروت عضو هستم و می‌روم آنجا فیلم‌ها را نگاه می‌کنم و فیلم‌های خوبی بوده است.

وی در پاسخ به اینکه آیا فیلمی درباره دفاع مقدس نیز دیده یا نه، افزود: تنها یک فیلم از سینمای دفاع مقدس دیده‌ام و آن زیاد روی من تاثیر نداشته است؛ فیلم‌های انسانی چون «رنگ خدا» در لبنان خیلی دیده شد حتی مسیحی‌ها بیشتر از مسلمانان به آن توجه کردند یا سریال حضرت مریم و یا فیلم سینمایی آن مشتری زیادی بین مسیحی‌های لبنان پیدا کرد البته زیاد فیلم‌های مربوط به دفاع مقدس به لبنان نیامده است.

طعان ادامه داد: درباره تاثیر فیلم حضرت مریم این نکته را هم باید بگویم که این فیلم آنچنان تأثیر گذاشت که عیدی مشترک بین مسلمان و مسیحیان شکل گرفت و بیانیه صادر کردند و گفتند اکنون که برای ما ثابت شده که مسلمانان احترام زیادی به حضرت مریم قائل هستند و هر دو دین قائل به حمل غیر عادی آن حضرت هستند لذا روز حمل آن حضرت یعنی 9 ماه قبل از تولد حضرت عیسی(ع) را «عید بشارت» نام می‌نهیم و این الان در لبنان ثبت شده است.

 

* رابطه ادبی ایران و جهان عرب چون کودکی در حال رشد است

وی همچنین درباره رابطه ادبی کشورهای عربی و ایران نیز گفت: به نظرم این هم کودکی است که در حال رشد است و باید بزرگ شود؛ این را از روی تعارف نمی‌گویم من نسبت به انقلاب 1357 شگفت‌زده‌ام و از همه لبنانی‌ها و عرب‌ها می‌خواهم که به ایران بیایند و یا جمهوری اسلامی اگر می‌تواند افراد را دعوت کنند که ایران را ببینند چرا که چهره ایرانی در جهان خیلی مخدوش است و آنچه که می‌دانند جنگ و خشونت است و این ضمن توطئه مقابله و جنگ با ایران است و سعی می‌کنند و اصرار دارند تنها از ایران همین چهره ارائه شود.

 

 

طعان افزود: وقتی کسی به ایران می‌آید می‌بیند که ما مسلمانان فطری با هم رابطه داریم و در ایران همه فرهنگی و عاشق فرهنگ و هنر هستند اما در لبنان کسی نمی‌داند و این خلا باید پر شود و افسوس می‌خورم که چرا چهره فرهنگی ارائه شده از ایران از نظر فرهنگی با واقعیت فرق می‌کند.

 

* رمان‌نویسی سناریستی جدیدترین نوع نگارش رمان در غرب است

محمد طعان در بخش دیگری از این گفت‌وگو درباره نوع نوشتارش که توان اقتباس سینمایی ایجاد می‌کند، گفت: من با چشمهایم می‌نویسم یعنی هر کس «سید بغداد» را می‌خواند و نمی‌داند که من یک سناریست هستم اولین چیزی که می‌گویند این است که این یک فیلم است و می‌تواند فیلم سینمایی شود.

وی افزود: علت موفقیت هشت رمانی که تاکنون نوشتم این بوده که وقتی خواننده آن

را می‌خواند فرض می‌کند آن را می‌بیند و رمانی که جایزه گرفت الان در فرانسه در حال تبدیل به فیلم است؛ برای نمونه در رمان «سید بغداد» یک صحنه بکگراند داریم که زنی حامله یک شمع روشن می‌کند و بر روی یک چوب می‌گذارد و از خدا می‌خواهند که فرزندش به گونه‌ای زندگی کند که در کربلا کشته شود و این زبان، زبان سینماست

 

این رمان‌نویس لبنانی با بیان اینکه روش رمان‌نویسی من کار زیادی نمی‌طلبد که سینمایی شود، ادامه داد: آقای اسد فولادکار کارگردان لبنانی ایرانی‌الاصل وقتی کتاب من را خواند گفت کتاب جز تقطیع و سکانس‌بندی و پلان‌بندی کار دیگری برای سناریو شدن ندارد و هر صفحه آن یک سکانس شود و این زبان سینمایی، امروز در غرب رواج دارد و این یکی از دلایل معروفیت و مشهوریت من در فرانسه است چرا که روش من روش محبوب آن‌هاست.

 

وی درباره ادبیات اقتباسی و اینگونه نوشتار در جهان عرب گفت: در جهان عرب اینگونه نوشتن وجود ندارد بلکه اقتباس وجود دارد یعنی داستان کم و زیاد می‌شود؛ مثلا نجیب محفوظ که جایزه ادبی نوبل را گرفت نزدیک به 10 تا 15 اثرش تبدیل به فیلم سینمایی شده است و او با 4 - 3 سناریست کنار هم می‌نشستند تا بتوانند یک سناریو از کتاب‌هایش در بیاورند اما در جهان عرب کم هستند کسانی که سناریست بودند و رمان‌نویس شدند و از این اسلوب استفاده کردند.


نگاهی به مشکلات پیامنوریها؛ از نقرهداغ شهریه تا تلفنهای بیپاسخ .

با شروع سال تحصیلی انگار زخم برخی از مشکلات سر باز می‌کند و از وقتی که قصه ثبت‌نام و انتخاب واحد اینترنتی در همه دانشگاه‌ها همه‌گیر شده است با وجود تمامی مزیت‌هایش، اما مشکلاتی را برای دانشجویان رقم زده است، به عنوان مثال در دانشگاه پیام‌نور اگر به سایت دانشگاه که چندسالیست با هدف توسعه آموزش مجازی ایجاد شد، سری بزنید در همه جای سایت این جمله کلیدی به چشم می‌خورد که "از مراجعه حضوری خودداری کنید".

  نگاهی به مشکلات پیام‌نوری‌ها؛ از نقره‌داغ شهریه تا تلفن‌های بی‌پاسخ

به گزارش  ایسنا، پاسخگویی اینترنتی کارشناسان یک مرکز دانشگاهی مسلما به دانشجویان برای جلوگیری از رفت‌وآمدهای بسیار، خیلی هم خوب است، اما در شرایطی که پاسخگویی مناسب باشد تا دانشجو برای پاسخ هر سوالی حتی ابتدایی‌ترین موارد چون برنامه‌های کلاسی و یا زمان شروع سال تحصیلی سردرگم نشود.

 

حال از همه این‌ها که بگذریم مسئله شهریه موضوع بسیار مهمی است که نه تنها در انتظارات دانشجویان بسیار نقش دارد، بلکه گاهی اوقات میزان آن اعتراضات بسیاری را به همراه دارد.

 

 

مشکلاتی چون عدم پاسخگویی سایت دانشگاه به دانشجویان و میزان شهریه به ویژه برای دانشجویان دوره دکتری موجب نارضایتی جمعی از دانشجویان دانشگاه پیام‌نور شده است که در تماس‌هایی به ایسنا مشکلات خود را مطرح کرده‌اند، در این رابطه ایسنا در گفت‌وگویی با جمعی از دانشجویان پیام‌نوری، به بیان این مشکلات پرداخته است.

 

یکی از دانشجویان پیام نور تهران غرب با انتقاد از کندی سامانه «گلستان»، می‌گوید: مرحله ثبت‌نام و انتخاب واحد، دانشجویان بسیار کند پیش می‌رود، به طوری که انتخاب واحد برخی از دانشجویان تا سه هفته طول کشیده است، از سوی دیگر همزمان با الکترونیکی شدن پرداخت شهریه فشار سنگینی به این سامانه وارد شده است.

 

 

به گفته وی، دانشگاه پیام نور در پاسخگویی به دانشجویان ضعیف است به طوری که تنها 3 نشانی ایمیل در سایت اصلی وجود دارد که فعال نیستند و تنها یک ایمیل آن هم در وبلاگ دانشگاه پیام نور فعال است که البته آن هم به تازگی فعال شده است. در دانشگاه و واحد کسی پاسخگو تلفن‌ها نیست و زمانی که برای رفع مشکل حضوری به دانشگاه مراجعه می‌شود، برخورد مناسبی با دانشجویان نمی‌شود.

 

 

این دانشجو با اشاره به عدم به روزرسانی سایت دانشگاه پیام نور به ایسنا، می‌گوید: متاسفانه بسیاری از اخبار سایت دانشگاه قدیمی است و در زمینه تغییرات تقویم آموزشی اطلاع رسانی مناسبی به دانشجویان نمی‌شود.

 

یکی دیگر از دانشجویان با تاکید بر همین موضوع، مدعی می‌شود: در زمان پرداخت شهریه، ارتباط سامانه گلستان با بانک قطع و مبلغ 600 هزار تومان از حسابش برداشت شده و تاکنون موفق به دریافت این مبلغ نشده است.

 

علیرضا دل افکار معاون آموزشی دانشگاه پیام نور به این اعتراضات اینگونه پاسخ می‌دهد که سامانه «گلستان» روزانه با بیش از یک میلیون دانشجوی پیام نور سروکار دارد و هر کدام از دانشجویان به بخش‌های متفاوتی از این سامانه مراجعه می کنند، به همین دلیل در این روزها، سامانه مذکور سنگین شده و فرایند ثبت‌نام و انتخاب واحد به کندی انجام می‌شود.

 

 

وی با بیان اینکه از سال جاری 400 مگابایت به پهنای باند سامانه گلستان افزوده شده است، می‌افزاید: برای کاهش مشکلات دانشجویان در فرایند انتخاب واحد و ثبت‌نام، این مدت تمدید خواهد شد و دانشجویان از این بابت نگرانی نداشته باشند.

 

 

از طرف دیگر معاون آموزشی دانشگاه پیام‌نور در پاسخ به مشکل دانشجویان در زمینه نحوه ارتباط با دانشگاه برای رفع مشکلات آموزشی، می‌گوید: دانشجویان برای رفع مشکلات خود به جای مراجعه به سازمان مرکزی دانشگاه، باید به مراکز و واحدهای خود مراجعه کنند.

 

دل‌افکار با بیان اینکه سازمان مرکزی دانشگاه پیام‌نور مشغول انجام کارهای ستادی است و قادر نیست پاسخگوی تمامی دانشجویان باشد، تاکید دارد: در هر واحد و مرکز دانشگاهی پیام‌نور، افرادی پاسخگوی نیاز دانشجویان هستند و دانشجویان برای رفع مشکلات خود باید به مرکز آموزشی خودشان مراجعه کنند.

 

 

وی درباره مشکلات انتخاب واحد دانشجویان نیز به ایسنا، می‌گوید: با توجه به اینکه تعداد دانشجویان دانشگاه پیام‌نور زیاد است و در هنگام انتخاب واحد ترافیک سنگینی در اینترنت به وجود می‌آید، بدیهی است دانشجویان نیز با مشکل روبرو می‌شوند.

 

معاون آموزشی دانشگاه پیام‌نور در عین حال با اشاره به پاسخگویی حضوری معاون و مدیران آموزشی دانشگاه به دانشجویان در روزهای چهارشنبه، می‌افزاید: دانشجویان می‌توانند با اعلام وقت قبلی برای رفع مشکلات خاص در سازمان پیام‌نور حضور یابند تا پس از بررسی‌های لازم برای رفع مشکل آنها تصمیماتی اتخاذ شود.

 

به گفته دل‌افکار کلاس‌های دانشجویان از 16 شهریور ماه آغاز شده و از این تاریخ نیز کلاس‌ها به طور رسمی در حال برگزاری است که این درحالیست دانشجویان پاسخ دیگری برای شروع کلاس‌ها دریافت می‌کنند که به عنوان مثال شروع کلا‌س‌های تهران غرب از 30 شهریور ماه عنوان شده است.

 

 

گفته‌های معاون آموزشی دانشگاه پیام نور گواه فراهم نبودن زیر ساخت‌های لازم برای پاسخگویی به جمعیت میلیونی دانشجویان دانشگاه پیام‌نور است به نحوی که برخی دانشجویان در دسترسی به ابتدایی‌ترین خدمات و امکانات سامانه اینترنتی دانشگاه مشکل دارند و سامانه گلستان دیگر برایشان گلستان نیست.

 

 

البته مشکلات دانشجویان دانشگاه پیام نور فقط به عدم ارائه خدمات مناسب سامانه اینترنتی دانشگاه و پاسخگو نبودن پهنای باند سامانه محدود نمی‌شود و افزایش شهریه این دانشگاه به ویژه در دوره دکتری موجب اعتراض بیشتر دانشجویان به ویژه دانشجویان جدیدالورود دوره دکتری شده است و به ادعای جمعی از این پذیرفته‌شدگان پس از قبولی با این واقعیت روبرو شدند که شهریه‌شان نزدیک به دوبرابر افزایش داشته و به جای 18 میلیون تومان، می‌بایست 35 میلیون تومان برای این دوره پرداخت کنند و افزایش 15 درصد تنها مشمول دانشجویان قدیمی دوره دکتری شده است.

 

 

در این باره فرشاد ابراهیم پور معاون اداری، مالی و عمرانی دانشگاه پیام نور ضن تایید افزایش 15 درصدی شهریه دوره دکتری دانشجویان قدیم دانشگاه پیام نوربه ایسنا می‌گوید: بر اساس مصوبات هیأت امنا، دانشگاه مجاز است هر سال با توجه به شاخص‌های موثر در افزایش کیفیت خدمات دانشگاهی و بهای تمام شده خدمات، شهریه خود را حداکثر تا 15 درصد افزایش دهد.

 

ابراهیم پور در عین حال در خصوص ادعای دانشجویان به افزایش 90 درصدی شهریه دانشجویان جدیدالورود دکتری، می‌افزاید: نرخ جدید شهریه دانشجویان دکتری ربطی به افزایش شهریه ندارد و هر ساله دانشگاه طبق مصوبه‌ای از سوی هیات امنا هزینه جدیدی را اعلام می‌کند.

 

 

البته معاون داری، مالی و عمرانی دانشگاه پیام نور به این موضوع هم اشاره می‌کند که هزینه جدید شهریه دوره دکتری برای دانشجویان جدیدالورود در 22 آذر ماه اعلام شده بوده و داوطلبان با آگاهی این انتخاب را انجام داده‌اند ضمن آنکه تاکنون هیچ اعتراضی از سوی دانشجویان جدید دکتری درباره شهریه به دانشگاه نشده است.

 

 

همچنین به گفته ابراهیم پور، کاهش شهریه دانشجویان فراگیر در دوره کارشناسی بین 14 تا 21 درصد و مقطع کارشناسی ارشد شش درصد است، شهریه دانشجویان برون مرزی حدود 25 درصد و دوره‌های رسمی هم حداکثر 15 درصد افزایش یافته است به عبارت دیگر هرگونه افزایش بالای 15 درصد شهریه دانشجویان صحت ندارد.

 

گفته‌های معاون اداری دانشگاه پیام نور درحالیست که جمعی از پذیرفته‌شدگان دکتری مدعی هستند که هیچ گونه اطلاع رسانی در مورد نرخ جدید شهریه دانشجویان ورودی جدید دفترچه ثبت‌نام، سایت دانشگاه و یا در زمان انتخاب رشته و یا حتی قبل از مصاحبه انجام نشده بود و دانشجویان پس از قبولی و حین ثبت‌نام با افزایش 90 درصدی شهریه دانشگاه مواجه و مطلع شده‌اند و اکنون نه راه پس دارند و نه راه پیش، زیرا اگر به دلیل شهریه گزاف از تحصیل انصراف دهند سال آینده از شرکت در این دوره محروم می‌شوند.


واکنش فرمانده ناجا به صفحات فیسبوک دولتیها ..........

واکنش فرمانده ناجا به صفحات فیس‌بوک دولتی‌ها

به گزارش امید به نقل از ایسنا، سردار اسماعیل احمدی‌مقدم صبح امروز در همایش سراسری روسای پلیس اطلاعات و امنیت ناجا در مورد مسئله امنیت‌ اخلاقی، گفت: همه تصور می‌کردند که دولت جدید با آزادی اجتماعی و حجاب موافق است و این در حالی بود که هیچ مسئولی چنین اظهارنظری در مورد "آزادی اجتماعی و حجاب" نداشته است.

وی با بیان اینکه مسئولان این دولت سخنانی نزدیک به این اظهارات نیز نگفته‌اند، گفت: چنین تصوری صحیح نیست و عمل ناجا بر مبنای قانون است و وقتی ناهنجاری از درجه‌ای عبور می‌کند باید ضرباهنگ افزایش یابد.

فرمانده ناجا با بیان اینکه موافق تلاش برخی از رسانه‌ها برای تشدید این ضرباهنگ نیز نیستم گفت: برخی رسانه‌ها تلاش می‌کنند با بزرگنمایی اخباری که گاها صحت ندارد و واقعیت در آنها غرق شده، ضرباهنگ را تشدید کنند که موافق این امر نیز نیستم.

 

وی با بیان اینکه طرح‌های امنیت اخلاقی تعطیل نشده است، گفت: البته برخی متجریان که تعداد آنها زیاد نیست با تجری بیشتری وارد شده‌اند اما خود من که گاها روزی سه ساعت در خیابان‌ها تردد می‌کنم تنها دو سه مورد دیده‌ام که بسیار تند کشف حجاب کرده و اقدام به ایجاد آلودگی صوتی و ویراژ می‌کنند که البته زیاد نیست اما این مسئله همچون ویروس است و اگر احساس شود که برخوردی نمی‌شود بقیه هنجارشکنان نیز فرصت پیدا می‌کنند.

 

فرمانده ناجا با بیان اینکه ناجا با روش منطقی و بهره‌گیری از تجارب گذشته باید تلاش کند که رسیدگی دقیقی به این مسئله داشته باشد، گفت: رسیدگی باید دقیق باشد نه اینکه فله‌ای باشد.

 

وی در مورد برگزاری برخی کنسرت‌ها با بیان اینکه ناجا در برخی موارد از سر ناچاری وارد شده گفت: درست نیست که ناجا به تنهایی وارد صحنه شود و باید همه مسئولان مربوطه وارد این صحنه شوند چرا که حتما سالن‌های کنسرت‌ها ضوابطی دارند هرچند احساس می‌شود نه در مورد مجری، نه در مورد صحنه آرایی و حتی تماشاگران هیچ رابطه‌ای حاکم نیست و ناجا نمی‌تواند جای همه کار کند و همه باید وظایف خود را به درستی انجام دهند و قرار نیست بگیر و ببند راه بیاندازیم و باید ضوابط جامعه اخلاقی، اسلامی، فرهنگ اسلامی اریرانی رعایت شود و اجازه ندهیم جایی درست شود که تبدیل به کانونی برای بی بندو باری باشد و حتی علاقه‌مندان به موسیقی نیز رویشان نشود به آنجا بروند.

 

احمدی‌مقدم با بیان اینکه به جای برخورد با افراد باید به سراغ مقصران اصلی و باندها برویم گفت: باید روی برخی باندها که در راستای ایجاد فساد در جامعه اقدام می‌کنند تمرکز کنیم به گونه‌ای که اخیرا در اینترنت بلیت فروخته شد و آدرس یک مدرسه را دادند که در آنجا مهمانی با عقاید انحرافی و شیطان‌پرستی قرار بود برگزار شود که مدیر مدرسه نیز طلبکار شد و عنوان کرد که می‌خواهد از ناجا شکایت کند چرا که با این گروه قرار داد بسته بود و می‌خواست که برای مدرسه درآمدزایی کند و جای سوال است که متولیان مدرسه چه حقی دارند و ناجا باید مسئول سازی کند.

وی با بیان اینکه افرادی که در ناجا فعالیت می‌کنند بنا به تعبیر مقام معظم رهبری مجاهدان فی‌سبیل‌الله هستند گفت: مجاهدت و کوشش توام با جانبازی و خطرپذیری باید همراه با اخلاص در عمل باشد.

 

فرمانده ناجا با بیان اینکه شرایط امروز دنیا، شرایط پیچیده‌ای است گفت: تاریخ در مسیر تند خود قرار گرفته است.

وی با بیان اینکه قدرت‌ها نزد تعدادی از کشورها هستند، گفت: با این حال پیام قرآن این است که قدرت یکجا نمی‌ماند و وقتی طرح خاورمیانه بزرگ و شمال آفریقا یک دهه پیش با راهبردهای بلندمدت مطرح شد، تمامی مشکلات و تغییرات در آن دیده شده بود. به گونه‌ای که در دو سال اخیر قدرت‌های بزرگ هرچه تلاش کردند به نوعی بر محیط مسلط شده و حکومت‌های از دست رفته را بازگردانند و یاس و ناامیدی را ایجاد کنند اما موفق نشدند.

 

فرمانده نیروی انتظامی با بیان اینکه در داستان سوریه آمریکا تلاش داشت که یک شورشی درست کند و حکومت را به سازش یا برکناری بکشاند، گفت: تامین امنیت اسرائیل هدف استراتژیک آمریکا بود چرا که اسرائیل پس از جنگ‌های 33 روزه و بیداری اسلامی متوجه شد که در محاصره قرار دارد.

 

وی با بیان اینکه البته سوریه نیز در مواردی توان زیادی نداشت از روش‌های مدرنی برخوردار نبود، گفت: سوریه خوشبین بود و باور نداشت که این جریان‌ها ممکن است به سرش بیاید.

 

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به هجمه دشمنان برای ضربه‌زدن به کشور گفت: کشور در چهار سال اخیر سخت‌ترین شرایط را داشت و گناه آنهایی که فتنه را ایجاد کردند، نابخشودنی است و آنهایی که ناآگاهانه این جریان را درست کردند باید پیامدهای آن را هم بپذیرند چرا که فشار خارجی زمانی تشدید می‌شود که دشمنان بفهمند نقاط ضعف زیادی وجود دارد و روی نقاط آسیب‌پذیر فشار می‌آورند که به دلیل برخورداری نظام از شرایط اجتماعی و سیاسی مطلوب توانستیم از این تهدیدها عبور کرده و حتی تحریم‌ها را به فرصت‌ها بدل کنیم.

 

فرمانده نیروی انتظامی با اشاره به انتخابات ریاست‌جمهوری اخیر، آن را یک پیروزی بزرگ برای ملت دانست و گفت: چرا که با این پیروزی انسجام داخلی را تامین کرده و مردم به دلیل این که چند تن در اتاق فکر پروژه تقلب را کلید زدند و آن را باور کردند، برخی تصور می‌کردند که مشارکت مردم کم شده و مردم قهر می‌کنند. اما برگزاری انتخابات با مشارکت زیاد و امنیت مثال‌زدنی و رعایت قواعد بازی و قانون موجب شد که امروز شاهد همدلی بیشتر مردم باشیم.

 

وی با اشاره به اینکه وحدت سیاسی افزایش یافته است گفت: بسیاری که از شرایط ناراضی بودند و در معرض اتهام قرار داشتند الان قسم حضرت عباس (ع) می‌خورند که با ولایت مشکلی ندارند و برای خدمت آماده هستند و حتی افرادی که به حاشیه رانده شده بودند، فرصت پیدا کرده که به مردم خدمت کنند.

 

فرمانده نیروی انتظامی با بیان اینکه از همان روز اول و حتی در شب اعلام نتایج به ناجا فشار آوردند که جشن پیروزی برگزار نشود و حتی آقایان می‌گفتند مگر چه اتفاقی افتاده؟ گفت: مگر ما از خوشحالی مردم ناراحت هستیم؟ حتی اولین تبریک رسمی به رییس‌جمهور از سوی ناجا عنوان شد و رییس جمهور محبت کرد و پاسخ رسانه‌ای به ناجا داد و سعی کردیم اطلاعاتی که به حل مشکلات کمک کرده یا در تصمیم‌گیری‌ها تاثیرگذار بود را به دولت ارائه کنیم و ناجا این رفتار را نیز با دولت قبلی داشت چرا که رویکرد حزبی و جناحی نداریم و تنها به دنبال امنیت ملی و داخلی هستیم و معتقدیم اگر آرامش، اشتغال، امید و غیره در کشور ایجاد شود جرایم کاهش می‌یابد.

 

پلیس اطلاعات ناجا سوژه محور نیست

وی با بیان اینکه فعالیت اطلاعاتی ناجا همچون وزارت اطلاعات، سوژه محور نیست گفت: ما به دنبال زمینه‌هایی هستیم که تهدیدها را ایجاد می‌کند.

 

گزارش پلیس به دولت در مورد ذخایر مواد غذایی

فرمانده ناجا با بیان اینکه قبل از استقرار دولت جدید گزارشی از وضعیت ذخایر موادغذایی به دولت یازدهم ارائه کردیم گفت: مسئولان قبلی عنوان کردند که تا شش ماه مشکلی درباره وضعیت ذخایر موادغذایی نداریم اما گزارش ما نشان داد که برخی اقلام تنها 15 روز و برخی برای دو ماه ذخیره شده‌اند و حتی برخی مواد و اقلام در گمرک در کشتی روی آبها مانده و وارد کننده با توجه به نوسانات بازار ترجیح می‌دهد این کالاها را وارد نکند که این مسئله اطلاع‌رسانی شد و مسئولان قبل از آن که دولت را تحویل بگیرند برای رفع موانع چاره‌ای اندیشیدند که البته این اطلاعات امنیتی نیست و تنها چشم بینا و حواس جمع می‌خواهد و این عمل به مثابه تاکید بر پیش‌بینی و پیشگیری پلیس است.

 

احمدی‌مقدم با بیان اینکه دسترسی ناجا به اطلاعات زیاد است گفت: اگر مردم بخواهند کنسرتی برگزار کنند برای دریافت مجوز به پلیس مراجعه می‌کنند یا حتی اگر فراخوان و میتینگی برگزار شود یا حتی در حوزه گردشگری، پروازها و حتی اتباع بیگانه بخواهد اقدامی صورت گیرد اطلاعات به ناجا داده می‌شود که این دسترسی ناجا به اطلاعات را افزایش داده است.

فرمانده ناجا با بیان اینکه پلیس اطلاعات ناجا با وزارت اطلاعات متفاوت است، گفت: ناجا یک تور امنیتی ناپیدایی است که جلوی تهدیدات در جامعه را می‌گیرد و این شبکه عظیم اطلاعاتی از جنس شنود و تعقیب و مراقبت نیست و تلاشی را نیز در این جهت نداریم.

 

تعدد دستگاه‌های اطلاعاتی باید مورد هم‌افزایی شود

وی با بیان اینکه تعدد دستگاه‌های اطلاعاتی باید مورد هم‌افزایی شود گفت: تابستان 84 که به تازگی وارد نیروی انتظامی شده بودم پرونده‌ای تحت عنوان گروگانگیری زن پزشک بسیار سر و صدا کرد و در آن زمان پلیس برای پیگیری این مسئله از وزارت اطلاعات کمک گرفت چرا که شنود در اختیار وزارت اطلاعات بود و برای پیگیری این سوژه خط جداگانه‌ای به ما دادند اما به موازات پلیس در حال شنود بودند که در روز عملیات هنگامی که بچه‌ها در صدد انجام عملیات برای رهایی گروگان بودند متوجه شدند که دوستان وزارت اطلاعات ما را کنار زده و خود وارد صحنه شده‌اند و حتی به ما گفتند که اطلاعیه این پرونده را ما می‌دهیم که متوجه شدیم سوژه را ما دنبال می‌کردیم اما آنها که روی خط ما بودند نسبت به دستگیری اقدام کردند که من آن موقع توصیه کردم و حالا نیز تاکید می‌کنم که در این فضای رقابت‌ها وارد نشوید چرا که این به اصطلاح سوژه دزدی‌ها زیاد است.

 

فرمانده نیروی انتظامی همچنین در مورد برخی طرح‌های خروج سریع اتباع بیگانه و افاغنه از کشور گفت: افغانی‌ها برادران ما هستند و امروز بنا به شرایط کشورشان به کشور ما پناه آورده‌اند و مطمئن باشید که اگر کشورشان وضعیت خوبی داشت دوست نداشتند به عنوان افراد بی‌هویت در ایران بمانند و حالا نباید به دیده حقارت به آنها نگاه کنیم چرا که در میان آنها اساتید، دانشجو، طلبه، دانشمند و ... وجود دارد و کارگر هم بنده خدا است و محترم است.

 

وی در مورد حوادث اخیر قم گفت: به فرمانده قم اعتراض کردم و تاکید شد رفتار بدی نداشته باشند هرچند که امروز مشهد نیز به مانند قم شده اما افزایش حجم کار دلیلی بر کاهش تکریم ارباب رجوع نیست.

فرمانده نیروی انتظامی با بیان اینکه ما اساسا مخالف طرح‌های یک شبه اشتغال‌زایی هستیم که به ذهن مسئولان می‌رسد گفت: این طرح‌های یک شبه‌خام و غیرعملی است که می‌گویند اتوبوس بگذارید و همه را بیرون بریزید چرا که بعد از مدتی دیدیم که برخی از صنایع همچون آجرپزی و ... دچار رکورد شد و به این دلیل است که ایرانیان جویای کار هستند اما تغییری در ذائقه جویندگان کار ایجاد شده است و کارگری نمی‌کنند و به دنبال میز و صندلی هستند.

 

پلیس ظرف سه ماه تمام افاغنه را جمع می‌کند اما ...

احمدی مقدم با بیان اینکه نمی‌توان این مشکل را یک شبه حل کرد، گفت: باید بر اساس واقعیت‌های موجود طرح‌های بلند مدت بگذاریم چرا که ناجا می‌تواند اقداماتی انجام دهد که ظرف سه ماه یک افاغنه قابل رویت نباشد اما جای سوال است که آیا این مسئله واقعا درست است و باید برنامه‌ای انسانی و منطقی داشته باشیم.

وی افزود: وقتی وضعیت پاکستانی‌ها و بنگلادشی‌ها را در تلویزیون می‌بینیم تاسف می‌خوریم اما اگر این افراد وارد ایران شوند کلی پیام می‌دهید که بیایید این افراد را جمع کنید که این نشان می‌دهد ما نیازمند برنامه انسانی و منطقی هستیم.

فرمانده نیروی انتظامی در بخش دیگری از سخنان خود رابطه با رعایت حقوق شهروندی توسط ماموران پلیس اطلاعات و امنیت گفت: بر اساس نوع جرم، مجرم و موقعیت اجتماعی با او برخورد کنیم چرا که گاها دیده شده افراد به دلیل نوع برخورد پلیس با آنها شکایت دارند.

 

به گزارش ایسنا، سردار اسماعیل احمدی مقدم در حاشیه همایش سراسری روسای پلیس اطلاعات و امنیت ناجا در مورد اهتمام دولت برای تقویت امنیت اجتماعی گفت: دولت جدید در حال استقرار است و اولویت آنان مسائل اقتصادی و ایجاد آرامش در این زمینه است که هرچند آرام آرام در حال ورود به حوزه‌های اجتماعی، فرهنگی و امنیتی است.

وی با اشاره به جلسات متعدد مسئولان ناجا با وزیر کشور، وزیر ارشاد، وزیر اطلاعات و شخص رییس‌جمهور گفت: اهتمام در مورد تقویت امنیت‌اجتماعی وجود دارد اما در مورد روش و شیوه‌ها طبیعی است باید جلسات مشترکی برگزار شود و ناجا فعالانه در این جلسات مشارکت دارد و نیروی انتظامی هرچه تصمیم گرفته شود اجرا می‌کند اما به نظر نمی‌رسد تغییر اساسی در اجرای طرح ایجاد شود.

 

واکنش فرمانده ناجا به صفحات فیس‌بوک دولتی‌ها

فرمانده ناجا همچنین در مورد عضویت برخی وزرا در شبکه‌اجتماعی فیس‌بوک و انتشار برخی اخبار مبنی بر رفع‌فیلتر این شبکه گفت: شورای عالی فضای مجازی، وظیفه رسیدگی به این مسئله را دارد و تاکنون ابلاغیه‌ای در این مورد نداده و منتظریم جلسه شورای عالی فضای مجازی در دولت جدید تشکیل شود که این مسئله از موضوعاتی است که قابل طرح است که آیا همچنان به این شبکه نگاه تهدید محور داشته باشیم یا خیر که تاکنون مقررات تغییر نکرده و باید منتظر باشیم.

وی در مورد رفتار برخی از ماموران با تورهای گردشگری و پیشنهاد راه‌اندازی اتاق فکر به ایسنا گفت: سازمان گردشگری و میراث فرهنگی در پی توسعه گردشگری است اما باید نقش همه دستگاه‌ها در این زمینه مشخص شود و به عهده گرفتن مسئولیت‌ها امر مهمی است.

 

تورهای خصوصی گاهی ضوابط را رعایت نمی‌کنند

احمدی‌مقدم با بیان اینکه سازمان گردشگری مقررات را فراهم می‌کند اما تورها شرکت‌های خصوصی هستند که ممکن است گاهی ضوابط را رعایت نکنند گفت: نیروی انتظامی از برگزاری جلسات و اتاق‌فکر استقبال می‌کند و مسئولان سازمان میراث فرهنگی هماهنگی‌های لازم با پلیس اطلاعات، راهور و پلیس اماکن را برای تسهیل گردشگری داخلی و خارجی ایجاد کنند.

وی همچنین در مورد انتشار برخی اخبار در مورد تاسیس مراکز ترک مشروبات‌الکلی گفت: ارائه این مجوز و همچنین مدیریت آن بر عهده وزارت بهداشت است و ما وظیفه‌ای در این مورد نداریم اما آن چیزی که واقعی است اینکه این عمل (مصرف مشروبات‌الکلی) یک امر زشت، منفی است که به لحاظ بهداشتی، قانونی، شرعی و عرفی غیر قابل قبول است که اگر برنامه‌ریزی نیز در این مورد انجام شده در حوزه فعالیت‌های وزارت بهداشت است و ناجا مداخله‌ای ندارد.

 

فرمانده ناجا همچنین در مورد بازگشایی مدارس با اشاره به حضور چشمگیر مامورانش گفت: پیش‌بینی‌های لازم اتخاذ شده و طبیعی است که در روزهای اول شاهد افزایش حدود 20 تا 30 درصدی حجم ترافیک باشیم و ناجا تلاش دارد در تسهیل هرچه بهتر تردد و امنیت مدارس کمک کند.

وی در مورد حادثه دلخراش مرگ 44 تن از هموطنانمان در برخورد دو دستگاه اتوبوس اسکانیا گفت: این امر بسیار بسیار نادر و دلخراش بود که می‌تواند موجب عبرت و تبدیل‌شدن این مصیبت به فرصت شود.

 

فرمانده ناجا با بیان اینکه باید بازنگری کلی در این زمینه شود، گفت: بازنگری نباید تنها در مورد باطری و باک اسکانیا باشد و باید تجدیدنظری در مورد استاندارد خودرو، مسائل فرهنگی، اصلاح مقررات و قوانین داشته باشیم.

وی در مورد شش کیلوی طلای مکشوفه در اتوبوس و همچنین برخی اظهارات در مورد قاچاق این طلا گفت: طلاسازی در استان اصفهان زیاد است و حمل کیفی از مبدا اصفهان به مقصد بازار تهران کار جاری است و قاچاق نیست و حتما یکی از مسافران اقدام به جابجایی این حجم طلا کرده بود که متاسفانه در این حادثه مقداری از این طلاها در کف اتوبوس ذوب شد اما بحث قاچاقی در میان نبود.


آداب و رسومی که جان جوانان را می گیرند .............

معمولا اجرای سنت ها و آداب و رسوم در سراسر دنیا کاری پسندیده به شمار می آید و مردم نسل اندر نسل و سینه به سینه آن را به نسل های بعدی خود انتقال می دهند که سنت شان از بین نرود.

اما حکایت خطرناک ترین سنت های دنیا که حتی بعضا تلفات و خسارت های فراوان به چای گذاشته، داستانی خواندنی است که در این گزارش آن را می خوانید:

1.  خوشامد گویی ناهنجار به دبیرستانی های تازه وارد، آمریکا

در این رسم خطرناک که در اصطلاح Hazing  گفته می شود، کسانی که تازه وارد کالج شده اند، با صحنه های نه چندان خوشایندی مواجه می شوند. در این خوشامد گویی نامتعارف تازه واردها به چیزی بسته می شوند و با شوخی های خطرناک، آزار و اذیت و حتی آب پاشی مورد استقبال با سابقه تر ها قرار می گیرند. با اینکه اجرای این رسم ممنوع شده و حتی یک کشته هم برجای گذاشته اما اجرا کنندگان حاضر نیستند، دست از این کار خطرناک خود بکشند.

 

2.گاو بازی، پامپلونا، اسپانیا

این سنت نیز هیچ دست کمی از آن خوشامدگویی عجیب و غریب ندارد. عاشقان و دلباختگان گاوبازی در اسپانیا از سال 1910 تا همین امسال در یک جشنواره یک روزه به استقبال یا بهتر است بگوییم به جنگ گاوها می رفتند و با تحریک و تهیدید، آنها را به سمت خود می کشاندند و خود باید از دستشان در می رفتند!

آخرین مسابقه گاوبازی همین امسال در ایالت پامپلونا برگزار شد و در طول یک قرن برگزاری این رقابت خطرناک 15 نفر کشته و البته بسیاری هم زحمی شده اند.

 

3. شیرجه آغاز سال نو، سیبری، روسیه

در روسیه، شیرچه روی های حرفه ای، آغاز سال نو میلادی را با شیرجه زدن در عمیق ترین دریاچه آب شیرین دنیا یعنی بایکال جشن می گیریند. آنها پس از اینکه بخشی از یخ های سطح دریاچه را شکستند و به آب رسیدند، به درون این دریاچه 40 متری بپرند و یک درخت را در کف دریاجه قرار دهند و بعد هم دور آن رقص و پایکوبی می کنند.

ظاهرا شیرجه زدن در دریاچه آنهم برای شیرچه روی های حرفه ای کار چندان سختی نیست، اما در هر صورت بایکال عمیق ترین دریاچه دنیاست.

 

4. درخت های کریسمس

بسیاری از ما با درخت کریسمس آشنا هستیم؛ در ختی زنده یا مصنوعی که با آغاز سال نو میلادی زینت بخش بسیاری از خانه های مسیحی می شود. تا اینجا هیچ مشکلی وجود ندارد. اما مشکل از جایی شروع می شود که این درختان بعضا باعث آتش سوزی می شوند و طبق آمار از سال 2003 تا 2006 میلادی، 240 نفر قربانی این آتش سوزی ها شده اند.

درست است که آمار این آتش سوزی ها نسبتا کم است، اما به هرحال از بین رفتن انسانها، انهم در روزهای آغاز سال نو، امری دردناک است.

 

 

5. اونباشیرا، توکیو، ژاپن

این رسم که معنای تحت اللفظی آن ستون های غرورانگیز است و هر شش سال یکبار در پایتخت ژاپن برگزار می شود، دو بخش به نام های یاماداشی و ساتوبیکی دارد که اولی در ماه می و دومی در ماه آوریل انجام می گیرد.

در مراسم ماه می که بخش خطرناک این سنت محسوب می شود، مردان به جنگل می روند، درختان را قطع می کنند، به تنه درخت ریسمانی می بندند، سوار آن می شوند و بعد از بالای کوه به سمت پایین می آیند.

در این مراسم خیلی ها زخمی و حتی کشته می شوند.


مردی که می تواند در ده ساعت نامرئی شود............

لیو خود را هماهنگ با محیط اطراف نقاشی می‌کند و در محیط محو و استتار می‌شود. او با زمینه کار کاملا هماهنگ است و از این لحاظ شهرت دارد

، لیو بولین در سال 1973 در شانگهای چین متولد شد. او فارغ‌التحصیل دانشکده هنر شاندانگ و آکادمی مرکزی چین در رشته هنرهای زیباست.


لیو خود را هماهنگ با محیط اطراف نقاشی می‌کند و در محیط محو و استتار می‌شود. او با زمینه کار کاملا هماهنگ است و از این لحاظ شهرت دارد.
 

آماده شدن هر عکس ساده 10 ساعت طول می‌کشد.

او از خود به عنوان بوم نقاشی استفاده می‌کند و با اندکی کمک از طرف دستیارش، بدن خود را تا حد امکان هماهنگ با آن‌چه پشت سر او قرار دارد، نقاشی می‌کند. نتیجه باور نکردنیست تا آن‌جا که در بسیاری مواقع تا حرکت نکند، کسی متوجه حضور فیزیکی او نمی‌شوند.
































آمریکاییها در جنگ ویتنام 76 میلیون لیتر گاز شیمیایی استفاده کردن

کارشناس مسائل سیاست خارجی با اشاره به استفاده آمریکایی‌ها از 76 میلیون لیتر سلاح شیمیایی در جنگ ویتنام، گفت: مردم دنیا می‌فهمند که دولت آمریکا نگاه دوگانه‌ای به حقوق بشر دارد.

آمریکایی‌ها در جنگ ویتنام 76 میلیون لیتر گاز شیمیایی استفاده کردند

به گزارش امید، فؤاد ایزدی کارشناس مسائل سیاسی در گفت‌وگو با تسنیم با اشاره به ضررهای آمریکا از حمله به سوریه اظهار داشت: بحث پیچیده‌ای نیست که اگر آمریکایی‌ها به سوریه حمله کنند، ضرر‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت برای آنها پیش خواهد آمد.

 

وی در خصوص ضررهای کوتاه‌مدت گفت: براساس ماده 7 منشور سازمان ملل متحد، دولت سوریه حق قانونی دفاع از خود را دارد. چرا که دولت سوریه به آمریکا حمله نکرده است. اگر آمریکایی‌ها اهداف و نقاطی را در سوریه هدف قرار دهند، دولت سوریه متقابلاً برای دفاع از خود نقاطی را در محیط پیرامونی که به آن دسترسی دارند، مورد هدف قرار خواهد داد.

 

این کارشناس مسائل سیاسی افزود: سوریه حق دارد براساس قوانین بین‌المللی به مراکز مرتبط با دولت آمریکا حمله کند و همچنین به کشورهایی که به آمریکا برای حمله کمک می‌کنند و اعلان جنگ داده‌اند مانند عربستان و ترکیه و حتی برخی کشورهایی که قصد دارند خرج جنگ را بپردازند، حمله کند.

ایزدی با بیان اینکه دولت سوریه در حوزه دفاع از خود افغانستان و عراق نیست، یادآور شد: زمانی که آمریکا به عراق حمله کرد، این کشور در حوزه نظامی ضعیف شده بود و مشکلات زیادی داشت، ولی دولت سوریه در این حوزه‌ها توانمندی دفاع از خود را تا حدود زیادی دارد که این ضربه اول در کوتاه‌مدت به آمریکا است.

 

وی با اشاره به ضربه دوم در کوتاه‌مدت به آمریکا در صورت حمله به سوریه ادامه داد: ضربه دوم مربوط به قیمت نفت است. هم اکنون کارشناسان نفتی پیش‌بینی می‌کنند که اگر آمریکایی‌ها به سوریه حمله کنند، قیمت نفت حدود 30 تا 40 دلار افزایش پیدا می‌کند و با توجه به وضعیت بد اقتصادی در اروپا و آمریکا، این اقدام شوک اقتصادی وارد می‌کند و یکی از دلایلی که اوباما ادعا کرده حمله این کشور به سوریه کوتاه‌مدت خواهد بود، به این خاطر است که بازار نفت در دنیا ظرفیت تنش دراز‌مدت در خاورمیانه را ندارد. مخصوصاً اگر دولت سوریه تصمیم بگیرد که به برخی منابع نفتی دولت عربستان حمله کند، در حوزه نفت تأثیرات بیشتری خواهد داشت.

 

این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به ضرر سوم برای آمریکا در حوزه افکار عمومی در جهان اسلام و دنیا اظهارداشت: آمریکایی‌ها در حال انجام یک کار غیرقانونی هستند و براساس قوانین بین‌المللی، کشوری حق ندارد به کشور دیگر حمله کند، مگر اینکه معلوم شود از خودش دفاع می‌کند و مجوز سازمان ملل را دارد. لذا آمریکایی‌ها می‌خواهند کار غیرقانونی انجام دهند و این را مردم دنیا می‌فهمند که دولت آمریکا نگاه دوگانه‌ای به حقوق بشر دارد.

 

ایزدی با بیان اینکه در آمریکا مجموعه عظیمی از سلاح‌های شیمیایی وجود دارد، گفت: با اینکه آمریکا معاهده مربوط به سلاح شیمیایی در دنیا را امضا کرده، ولی آنها را نابود نکرده است. کشورهایی که عضو این معاهده هستند باید سلاح‌های شیمیایی خود را نابود کنند و دولت آمریکا باید آوریل 2007 یعنی 6 سال پیش سلاح‌های خود را نابود می‌کرد و مدام تمدیدیه می‌گرفت که آخرین تمدیدیه این کشور مربوط به آوریل 2012 است و دیگر تمدیدیه نگرفت. دولت آمریکا چندین هزار کلاهک هسته‌ای دارد و اگر بخواهد از سلاح‌های کشتار جمعی استفاده کند نیاز به دسترسی به سلاح شیمیایی ندارد، چرا که به‌اندازه کافی سلاح اتمی دارد.

 

وی افزود: اقداماتی که آمریکایی‌ها در جنگ ویتنام انجام دادند و جان کری که در حال حاضر بانی توجیه حمله به سوریه است، در جنگ ویتنام حضور داشت و در این جنگ 76 میلیون لیتر عامل نارنجی «سلاح شیمیایی» استفاده شد و در آن سال‌ها در ویتنام شمالی 16 میلیون جمعیت وجود داشت که برای هر فرد ویتنامی 5 لیتر از این ماده مورد استفاده قرار گرفت. یک استکان از این ماده خطرناک کافی است که یک نفر کشته شود.

ایزدی با اشاره به سفر رامسفلد در 20 دسامبر 1983 گفت: تنها 6 ماه پس از اینکه دنیا متوجه شد صدام از سلاح شیمیایی در جنگ با ایران استفاده کرده و پس از در اختیار قرار دادن مدارک رسمی این موضوع در مجامع بین‌المللی، رامسفلد به عراق سفر و با صدام دیدار کرد.

 

وی با اشاره به استفاده آمریکایی‌ها از اورانیوم ضعیف‌شده در چند سال گذشته اظهار داشت: تأثیر اورانیوم ضعیف‌شده در محیط شبیه بمب شیمیایی است. یعنی بچه‌ها ناقص به دنیا می‌آیند و با اینکه عراق هم اکنون کشور متوسطی از نظر جمعیت است، رتبه یک در حوزه سرطان خون را داراست. بمب‌های فسفری و جنایات دیگری که در عراق صورت گرفت، کار آمریکایی‌ها بود. لذا موضوع حقوق بشر را کسی از آمریکایی‌ها نمی پذیرد و این موضوع در تصویری که مردم مسلمان دنیا از آمریکا دارند، در حوزه افکارعمومی کاملاً اثر بدی می‌گذارد و این ضرر کوتاه‌مدت دیگری است که مضرات دراز‌مدتی نیز دارد. یعنی این جنایت آمریکایی‌ها به‌زودی از ذهن مردم دنیا پاک نمی‌شود.

 

این کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه آمریکایی‌ها در حوزه سیاسی منزوی شده‌اند، گفت: حتی نزدیک‌ترین حامیان این کشور به آن پشت کرده‌اند و حاضر به همکاری نیستند. انگلیس با آمریکا حاضر به همکاری نیست. البته آقای کامرون می‌خواهد این کار را انجام دهد، ولی پارلمان انگلیس هوشمندتر بوده و به حمله به سوریه رأی نداده است و کشورهای دیگری به‌خاطر رودربایستی اعلام کردند: ما حاضریم به آمریکا کمک کنیم، منتهی باید تأییدیه سازمان ملل بیاید، و اما و اگر گذاشتند که در عمل کار خاصی نخواهند کرد.

 

ایزدی با اشاره به اینکه آمریکا در شرایط فعلی در منزوی‌ترین وضعیت خود قرار دارد، افزود: این نیز برای آمریکایی‌ها ضربه بزرگی است. لذا در حوزه‌های سیاسی و اقتصادی و نظامی در صورت حمله به سوریه مشکل پیدا خواهند کرد.

وی ادامه داد: رژیم صهیونیستی یکی از بانیان حمله به سوریه است و هم اکنون لابی اسرائیل برای گرفتن رأی مثبت از کنگره در آمریکا به‌شدت فعال است و این حق دولت سوریه است که به رژیم صهیونیستی نیز حمله کند و این ضربه‌ای برای آمریکایی‌ها خواهد بود.

 

این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به آثار و ضررهای بلندمدت در خصوص حمله آمریکا به سوریه تأکید کرد: تقابلی که آمریکایی‌ها خواستند با جهان اسلام داشته باشند، غظلت و شدت بیشتری می‌یابد و به‌جای اینکه آمریکا از تقابل‌های غیرموفق غربی در عراق و افغانستان و ایران درس بگیرد و سیاست خود را تعدیل کند، به این سمت می‌رود که با کشورهای منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا بدتر برخورد کند که در نهایت در دراز‌مدت این موضوع جایگاه آمریکا را پایین خواهد آورد و در این تقابل آمریکایی‌ها پیروز نخواهند شد. چرا که که نزدیک‌ترین هم‌پیمانان آنان حاضر به گوش کردن به حرف آنها نیستند.

 

ایزدی با بیان اینکه آمریکایی‌ها دو مشکل دارند، گفت: اول اینکه آنها در سوریه در حال باخت هستند، چرا که دولت سوریه در ماه‌های گذشته مناطق موجود در دست معارضان را آزاد کرده است و این فاجعه‌ای برای آمریکا است که از محیط سوریه بازنده بیرون بیاید و دیگر کسی حرف آنها را باور نخواهد کرد. اگر آمریکا از پس کشور کوچکی مانند سوریه برنیاید، قطعاً در ایران موفق نخواهد شد.

 

وی ادامه داد: مشکل دیگر این است که اوباما ادعایی در خصوص برخورد با کسانی که از سلاح شیمیایی استفاده می‌کنند داشته است، اما بعد از این موضوع سلاح شیمیایی در سوریه استفاده شد و معارضان در حلب از آن استفاده کردند. دولت آمریکا نمی‌تواند بگوید معارضان از سلاح شیمیایی استفاده کردند و اگر این حرف را بزند باید نگاه خود به سوریه را عوض کند و همچنین کمک خود به معارضان سوریه را قطع کند. لذا نمی‌تواند واقعیت موجود را بپذیرد و بگوید معارضان این کار را انجام دادند. پس دولت سوریه باقی می‌ماند و مجبور است بگوید این دولت از سلاح شیمیایی استفاده کرده چرا که حرفی را در خصوص برخورد با استفاده کنندگان از سلاح شیمیایی زده و با اینکه خسارات جدی را برای آمریکایی‌ها خواهد داشت، مجبور است این کار را انجام دهد.

 

این کارشناس مسائل سیاسی اظهار داشت: آمریکایی‌ها به حالت بن‌بست رسیدند و اوباما به جلو و عقب نمی‌تواند برگردد و از حرف خود نمی‌تواند عقب‌نشینی کند. لذا اگر به سوریه نیز حمله کند، تبعات منفی دارد و پادرهوا است. به همین منظور این موضوع را به کنگره ارجاع داده تا چند روز فرصت بگیرد و افکار عمومی داخل آمریکا این را نمی‌پذیرد. 50 درصد مردم آمریکا حمله به سوریه را تاأیید نمی‌کنند و مخالف حمله هستند و این برای آینده سیاسی اوباما و افرادی که به این حمله رأی می‌دهند، در حوزه ارتباط کوتاه‌مدت تبعات منفی دارد. همچنین در بعد داخلی با مردم خود و در بعد خارجی با مردم دنیا مشکلاتش بیشتر خواهد شد.

 

ایزدی با بیان اینکه آمریکا احساس می‌کند ابرقدرت است و باید حرکتی انجام دهد، تصریح کرد: کشورهایی مانند عربستان سعودی و ترکیه می‌خواهند آمریکا حرکتی از خود نشان دهد و بچه مرشدها خواستار آبروداری از مرشد خود یعنی آمریکا هستند، اما آمریکا در حوزه اقتصادی ناتوان است و هم اکنون با توجه به کسری بودجه هزینه جنگ را نمی‌تواند بپردازد به همین دلیل جان‌کری مجبور شد که در کنگره بگوید هزینه حمله به سوریه را کشور دیگری می‌دهد. این آبروریزی برای یک ابرقدرت است.

 

این کارشناس مسائل سیاسی در پایان خاطرنشان کرد: آمریکایی‌ها در بحث حمله به سوریه حالتی را پیدا کردند که مشکلات متعددی در داخل کشور و همچنین در حوزه‌های مالی و اقتصادی دارند و از طرف دیگر علاقه‌مند به گرفتن ژست ابرقدرتی هستند، ولی در عمل خود را در حالتی قرار خواهند داد که برای آینده خودشان و مردم کشورشان مضر است.


ارزیابی جزء به جزء راهبرد عملیاتی آمریکا علیه سوریه ............

به نظر می رسد آمریکا برای یک حمله محدود ولی موثر آماده می‌شود که اسد را پای میز مذاکره در اجلاس ژنو 2 بیاورد و با امتیازگیری از وی درباره عدم تعرض به مناطق تحت کنترل معارضه، سناریوی تجزیه سوریه را محقق کند.

ارزیابی جزء به جزء راهبرد عملیاتی آمریکا علیه سوریه

به گزارش فارس، ارزیابی راهبردی طراحی امریکا درباره سوریه اکنون به مشغله اصلی تحلیلگران راهبردی تبدیل شده است. اگرچه هیچ ارزیابی قطعی در این باره وجود ندارد ولی در این نوشته تلاش شده بر مبنای مجموعه اطلاعات موجود دورنمایی از وضعیت ارائه شود.

 

الف- هدف های حمله

1. تغییر رژیم هدف حمله نیست چون: 1- این کار مستلزم حمله گسترده به سوریه و از بین بردن تمامی ساختارهای حکومتی فعلی آن است که با راهبرد اعلامی امریکا مغایرت دارد. 2- امریکا به جایگزین های احتمالی اسد اعتماد ندارد و بویژه عقیده دارد خطر تکفیری های نزدیک به القاعده و جبهه النصره از اسد بیشتر است. 3- جریان معارضه به شدت پراکنده، فاقد رهبری واحد و قابل مذاکره و دارای درگیری های جدی داخلی است 4- در صورت اسقاط اسد بدنه وفادار به او بدل به معضلی سهمگین برای رژیم جانشین می شود.

2. تغییر رفتار رژیم اسد در حوزه های: 1- استفاده از سلاح های شیمیایی 2- حملات هوایی به معارضه (از طریق ایجاد منطقه پرواز ممنوع در برخی استان های هم جوار ترکیه و اردن)

3. ایجاد اعتبار برای استراتژی ترسیم خطوط قرمز و امکان حفظ این استراتژی در مقابل ایران

4. وادار کردن ایران و حزب الله به خارج کردن نیروهایشان از سوریه

5. ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز 3 استان هم مرز با ترکبه و اردن و وادار کردن اسد به پذیرش خودمختاری این استان ها در اجلاس ژنو 2 (مجبور کردن اسد به پذیرش راه حل سیاسی مطلوب امریکا در بحران سوریه). در این حالت جنگ آینده در سوریه بخشی از دیپلماسی خواهد بود. در واقع جمع بندی امریکا این است که تا معادله نظامی تغییر نکند، راه حل سیاسی شانسی ندارد. برای به نتیجه رسیدن معادله نظامی هم باید موازنه قوای فعلی به نفع یکی از دو طرف به هم بخورد والا جنگ تا مدت های غیر قابل پیش بینی به درازا خواهد کشید.

6. پاسخ دهی به لابی بسیار سنگین اسراییل در واشینگتن که اکنون عقیده دارد اسد در صورت تداوم وضعیت فعلی به سرعت معارضه را نابود خواهد کرد و تهدید سوریه جدید برای اسراییل بسیار شدید خواهد بود.

7. جلوگیری از پیروزی قریب الوقوع اسد بر معارضه و خرید زمان برای تروریست ها

8. تقویت روحیه معارضه

9. سوق دادن بخش های لرزان حاکمیت سوریه به جدا شدن از حکومت یا اقدام به کودتا

10. افزایش دادن فرار از ارتش

11. هدف دیگر احیای رهبری امریکا در مسئله سوریه است که در اثر رفتار انفعالی یک سال گذشته به شدت آسیب دیده بود.

12. جلوگیری از رشد فزاینده روند اعتماد به نفس منطقه ای ایران

13. پاسخ دهی به نیاز راهبردی اعراب در جنگ شیعه و سنی

14. احیای باور معارضه سوری به قابل اعتماد بودن امریکا برای ایجاد اتحاد راهبردی با سوریه پس از اسد

15. احیای اعتماد در اسراییل در این باره که می تواند در موضوعات حیاتی امنیت ملی به امریکا تکیه کند و نیازی به اقدام مستقل ندارد.

 

ب- شکل حمله

1. حمله محدود خواهد بود نه گسترده. چرا؟ 1- حمله گسترده میلیاردها دلار هزینه دارد. دمپسی به کنگره اعلام کرده است همین حمله فعلی ماهانه یک میلیارد دلار هزینه خواهد داشت. 2- حمله گسترده امریکا را درگیر یک جنگ بزرگ می کند که نه ارتش و نه افکار عمومی امریکا با آن موافق نیست، نتیجه آن روشن نیست و با هدفگذاری های سیاسی اوباما هم تطبیق ندارد. 3- حمله گسترده احتمال تحمیل تلفات انسانی بر امریکا را به شدت افزایش خواهد داد. 4- حمله گسترده پای بازیگران دیگر را به موضوع باز خواهد کرد، اسد را در موقعیت مرگ و زندگی قرار می دهد و ترکیب این دو مسئله با یکدیگر کنترل شرایط برای امریکا را به شدت دشوار کرده و امکان از کنترل خارج شدن بازی را صد چندان می کند. در این حالت، جنگ سوریه به جای آنکه منشا ثبات باشد به منبع عظیم بی ثباتی در منطقه تبدیل خواهد شد.

 

2. هدف های احتمالی امریکا: 1- تاسیسات زیر بنایی سوریه 2- تاسیسات موشکی سوریه 3- تاسیسات نظامی عمده سوریه 3- محل های تجمع نیرهای ایرانی و حزب الله 4- انبارهای سلاح شیمیایی سوریه (1) 5- امریکا هدف اعلام نشده ای هم خواهد داشت و آن حمله به کلونی ها القاعده است. 6- مراکز حساس فرماندهی اطلاعاتی و عملیاتی سوریه

3. در عین حال امریکا به دنبال از بین بردن کامل نهادهای حکومتی سوریه نخواهد بود چرا که امریکا عقیده دارد نباید تجربه عراق را تکرار کرد و از بین بردن کامل نهادهای حکومتی باعث خواهد شد رژیم جایگزین اسد –هر کسی که باشد- از کنترل اوضاع ناتوان شده و سوریه به بهشت جدید تروریست ها تبدیل شود.

 

4. ظاهرا اوباما با محدود کردن عملیات آمریکا برضد سوریه به استفاده از موشک های تام هاوک از توانایی های نفوذی و تخریبی آمریکا بهره نخواهد برد. موشک های تام هاوک با وزنی معادل 450 کیلوگرم، بردی معادل 2 هزار و 500 کیلومتر دارند و می توانند از پنج ناوشکن آمریکایی و چهار زیردریایی هسته ای آمریکا که در دریای مدیترانه منتظر دریافت فرمان حمله هستند، پرتاب شوند. هرچند موشک های تام هاوک موشک های قدرتمندی هستند اما استفاده انحصاری از چنین موشک هایی برخی نتایج را به دنبال خواهد داشت. اول آنکه زرادخانه های سلاح های شیمیایی سوریه دست نخورده باقی خواهند ماند. موشک های تام هاوک قادرند اهداف سطحی را نابود کنند و به پایگاه های زیرزمینی آسیبی نخواهند رساند و در نتیجه اسد سلاح های شیمیایی خود را از دست نخواهد داد. دوم این که موشک های تام هاوک به تنهایی قادر نخواهند بود نیروی هوایی سوریه را زمین گیر یا پایگاه های آن را تعطیل کنند. چنین موشک هایی قادر خواهند بود باندهای پرواز را برای چند ساعت یا چند روز غیر قابل استفاده کنند تا دولت سوریه آنها را بازسازی کند.

 

5. آنطور که منابع نظامی گزارش داده اند نیروی هوایی سوریه اکنون 6 پایگاه هوایی دراختیار دارد که هنوز قابل استفاده هستند. این کشور درکل 30 پایگاه های هوایی دارد. آمریکا با یک حمله موشکی سنگین تر و گسترده تر از آنچه برنامه ریزی کرده است می تواند تمام این پایگاه ها را نابود کند و در نتیجه کمک بزرگی به شورشیان این کشور بکند و راه را برای ایجاد منطقه پرواز ممنوع برفراز خاک سوریه هموار کند. اما معلوم نیست که ارتش امریکا چنین برنامه ای داشته باشد چرا که این امر با پروژه اسقاط رژیم تفاوت ندارد.

 

ج- مشکلات راهبردی امریکا

1. حمله محدود دستاورد راهبردی نخواهد داشت و ایران و حزب الله این امر را به خوبی درک کرده و در معادلات راهبردی خود درج می کنند.

2. حمله نظامی می تواند توازن قوا را عوض کند ولی نمی تواند اختلافات دیرپا وعمیق اعتقادی و فرقه ای را علاج کند.

3. نظامی ها موافق حمله محدود و سیاسیون موافق حملات بزرگ تر هستند.

4. حمله محدود ممکن است با پاسخ گسترده مواجه شود و عملا به درگیری گسترده بینجامد.

5. امریکا برای ضربات دوم و سوم طراحی جدی ندارد و با این پیش فرض به سوریه حمله می کندکه همچون دو مورد حمله اسراییل به کاروان های تسلیحاتی حزب الله اسد واکنش جدی به این حمله نشان نخواهد داد چرا که نمی خواهد وارد جنگ بزرگ با امریکا شود.

6. ممکن است حمله محدود اوضاع داخلی سوریه را بدتر و فشار حکومت به معارضه را بیشتر کند.

7. حمله محدود نمی تواند موازنه قوا را تغییر بدهد.

8. حمله محدود دستاوردی نخواهد داشت که در افکار عمومی امریکا هزینه اقصادی حمله را توجیه کند.

9. دولت امریکا باید از کنگره مجوز یک جنگ طولانی را بگیرد نه یک حمله محدود تا بتواند برای ضربات دوم و سوم آماده باشد و این در حالی است که لااقل نجلس نمایندگان با پذیرش چنین امری مشکل جدی خواهد داشت.

10. اوباما اگر بخواهد موافقت جمهوری خواهان در مجلس نمایندگان را بگیرد باید به آنها امتیازی بدهد.

11. جمهوری خواهان موافق حمله همانطور که در نامه گراهام و مک کین آمده عقیده دارند که حمله باید گسترده باشد نه محدود.

12. این حمله برای امریکا منافع راهبردی ندارد و بیشتر نوعی لجاجت است بنابراین اوباما قادر به پاسخ دادن به این سوال نخواهد بود که فراتر از ژست های تبلیغاتی واقعا دستاورد راهبردی این حمله برای امریکا چیست؟ (نگاه کنید به مقاله آنتونی کردزمن در iiss).

13. این حمله باید بتواند سرنوشت جنگ در سوریه را عوض کند. حمله محدود نمی تواند چنین کاری بکند. حمله نظامی گسترده تر هم نه طراحی شده، نه نظامی ها موافق آن هسند، نه دولت و نه افکار عمومی امریکا.

14. امریکا با این حمله درگیر یک ستیزه جویی بی پایان در منطقه می شود که احساسات ضد امریکایی را به شدت تقویت خواهد کرد و برنامه ریزی امریکا برای عمیق تر کردن منازعه شیعه-سنی در منطقه را به طور جدی دچار مشکل می کند.

15. محدود محدود پس از مواجهه با پاسخ به حمله سراسری با هدف تغییر ژیم تغییر ماهیت می دهد. این اجتناب ناپذیر است. البته کری به کنگره گفته است که در مقابل پاسخ اسد باز هم بدون ورود به جنگ به او جواب داده خواهد شد.

16. امریکا بیش از پیش با سازمان ملل، روسیه و چین درگیر می شود.

17. دوران جدیدی از شکستن اتلاف های آتلانتیکی آغاز می شود و از این به بعد دورنمای همراهی آلمان و انگلیس در پروژه های یک جانبه امریکا مبهم خواهد بود.

18. اعتبار دموکرات ها به عنوان پایان دهدگان جنگ و رونق دهندگان به اقتصاد در میان افکار عمومی امریکا از بین خواهد رفت.

19. امریکا مایل نیست تجربه عراق را تکرار کند ولی این اجتناب ناپذیر است چرا که ساخنارهای حکومت اسد بسیار قدرتمند است و این رژیم پایگاه اجتماعی جدی دارد.

20. این حمله به تقویت القاعده منجر خواهد شد.

21. امریکا اطلاعات کافی برای تعیین دقیق اهداف خود به منظور طراحی یک حمله هوشمند را ندارد.

22. این حمله هر چه بیشتر اسد را به ایران روسیه و چین وابسته تر و دست آنها را در کمک به اسد بازتر خواهد کرد.

23. مطابق اعلام مارتین دمپسی به کنگره این حمله ماهانه یک میلیارد دلار هزینه خواهد داشت و امریکا به لحاظ اقتصادر در موقعیتی نیست که این هزینه را تحمل کند.

24. اگر اسد در این حمله آسیب چندانی نبیند و باز هم بلکه تندتر به اقدامات خود علیه معارضه ادامه دهد، استراتژی بازدارندگی امریکا در مقابل وی –و در مقابل ایران- به طور کامل و برای همیشه بی اعتبار می شود. در واقع همانطور که اسراییلی ها گفته اند اگر قرار باشد امریکا در نهایت فقط یک حمله محدود به سوریه بکند، بهتر آن است که چنین حمله ای اساسا انجام نشود.

25. این حمله انزوای جهانی امریکا را تشدید خواهد کرد.

26. این حمله به اسد حق دفاع خواهد داد.

27. این حمله ثابت می کند ماهیت معارضه سوری کاملا «خارج ساخته» است.

28. این حمله روند فشار نظامی اسد بر معارضه را عمیقا تشدید خواهد کرد.

29. امریکا بدون ایجاد یک منطقه «حرکت زمینی ممنوع» و صرفا از طریق تکیه بر شلیک موشک از راه دور و ایجاد منطقه پرواز ممنوع، نمی تواند معادله نبرد روی زمین را تغییر بدهد.

30. هیچ نوعی از منطقه پرواز ممنوع نمی تواند توان توپخانه ای و سلاح های نقطه زن اسد را از بین ببرد.

31. این احتمال جدی است که در اثر این حمله و افزایش بی ثباتی، القاعده به سلاح های شیمیایی دست پیدا کند.

 

د- سناریوهای بشار اسد در پاسخ

1. حمله به اسراییل

2. حمله به ناوهای امریکایی در مدیترانه

3. حمله سراسری و گسترده به معارضه

4. حمله به ترکیه و اردن

5. حملات سایبری به امریکا

6. حمله حزب الله به اهداف امریکا در سراسر جهان

ه- ارجاع مسئله به کنگره از سوی اوباما نشانه چیست؟

1. اسد زمان بیشتری برای جابجایی های تاکتیکی به دست آورده که می تواند اثر حمله را به حداقل برساند.

2. اوباما با این کار از این به بعد برای هر عملیات نظامی باید به کنگره مراجعه کند.

3. این اقدام سوء تفاهم با نتانیاهو و اسراییل را بیشتر کرد.

4. این اقدام باعث تقویت روحیه شدید اسد شد.

5. حالا که روشن شده اقدام نظامی به این سادگی ها نیست و حرف های امریکا هم بیشتر تهدید است و اگر هم عملی شود بسیار محدود خواهد بود. این امر ابهت نظامی امریکا و بازدارندگی ناشی از آن را دچار آسیب جدی می کند.(2)

 

و- جمع بندی

به نظر می رسد امریکا برای یک حمله محدود ولی موثر آماده می شود که اسد را پای میز مذاکره در اجلاس ژنو 2 بیاورد و با امتیازگیری از وی درباره عدم تعرض به مناطق تحت کنترل معارضه، سناریوی تجزیه در سوریه را محقق کند. در عین حال امریکا در پی آن است که از گسترش جنگ جلوگیری کند ولی هنوز جوابی برای این سوال ندارد که چگونه باید با واکنش بسیار شدید اسد مقابله کند. به نظر نمی رسد در مقطع فعلی هدف امریکا اسقاط رژیم اسد باشد چرا که چنین کاری عملا ممکن نیست و منافع راهبردی امریکا را هم تامین نمی کند. ضمن اینکه این کار مستلزم یک جنگ بزرگ است که امریکا به دلایل مختلف آماده آن نیست. در عین حال امریکا تصور می کند فضای ناشی از مشاهده جدیت امریکا دولت اعتدال گرای ایران را به امتیازدهی پای میز مذاکرات با 1+5 وادار خواهد کرد.

 

پانوشت ها

----------------------------------------------

1- راجرز می گوید: البته انگلیسی معتقد هستند که رژیم اسد چهارده بار و دستگاه های اطلاعاتی ما معتقدند که نه بار رژیم اسد از این سلاحها استفاده کرده است که بزرگترین و پر تلفات ترین حادثه همین حادثه اخیر بود به شکلی که در نهایت صدای جهانیان در آمد و اعلام کردند نمی توان به یک رژیم یاغی اجازه داد انباری بزرگ از تسلیحات شیمیایی را داشته باشد و از این سلاح ها بدون هیچ مصونیتی استفاده کند.

2- بن کسپیت ، المانیتور، 10/6/1392.